Om byn

BosseOrdförande har ordet igen!!!

Kära hemsidebesökare. Ni har kommit till Flykälensbyalags hemsida. Hoppas jag får ta er tid i anspråk en stund.
I en följd av år har vi byggt på vår samlingslokal, vilken nu fungerar tillfreds jämnsides med vår vanliga verksamhet -
såsom Flykälsveckan, Pimpeltävlingen m.m. m.m.

Vad tänkte vi göra framöver, ja det är det som är frågan.

Vad vi behöver i vår by? Som jag ser det är en ökad befolkning, fastboende, sommarboende, helgboende samt besökare.
Hur kan vi tillsammans ordna detta?
Vad har vi att erbjuda. Ja.. förutom hus att köpa eller hyra har vi fin natur, god gemenskap, lugn och ro. Vi har även goda förbindelser till centralorten Strömsund, 2,6 mil, via den nybyggda vägen.
Dessutom är byn en oas om man är fiske och jakt intresserad. Vi har egna fiskevatten, jakt, t.ex. småviltjakt, älgjakt, hjälper vi till med för den som är intresserad.

Ok, hjälp oss tillsammans ta itu med detta. Att tillsammans göra denna bygd till en framtidsbygd istället för tvärtom. Om du som läser detta har något förslag eller någon idé så hör av dig till oss så ska vi noggrant följa upp detta.


Hör av er till mig:

Bo Ottosson
Postlåda 3812
830 60 Föllinge

0645-23021
070-5142030

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Om Flykälen

sign

Byn ligger på 449 m. över havet, ungefär mitt emellan två åar, Storån och Öjån.

Flykälen omtalas som fäbodland till kyrkoherden i Hammerdal, på gamla kartor, och med anknytning till Yxskaftskälen. Så det jamtska Hammerdalsmålet lever alltjämt kvar hos dem som växt upp här.

1984 gav byalaget ut en egen historia, där man kan läsa mycket om nybyggartiden och utvecklingen därefter.

map

2003 finns här i byn 23 bofasta personer, varav 4 barn mellan 1 mån.-8 år. En mjölkgård med ca: 100 djur, utgör en levande landskapsbild.

Byns skola byggd 1947, övertogs av byalaget 1976, och har alltsedan dess stegvis renoverats. I dag finns en väl fungerande samlingsplats, med två större rum, kök korridor på övre plan. Matrum, kök övernattningsrum med åtta bäddar, bastu och dusch toaletter på nedre plan. En stuga med fyra bäddar samt den nya utepaviljongen på 180 kvadratmeter, som byggdes ihop med skolan sommaren 2002.

skolan

"Skolan" under Flykäls helgen 2003

Byalaget har sedan starten 1976 anordnat återkommande aktiviteter, såsom adventskaffe, pimpeltävling på påskafton, i år för tjugufjärde året i följd. "Göminga" på kvällen före Kristi Himmelsfärdsdag, en gammal tradition har hållits vid liv, likaså valborgsmässofirandet. Sedan fem år tillbaka anordnas även Flykälsveckan, v.29.
Den har utvecklats och besöktes 2003 av drygt 1000 personer.

Den nya vägen invigdes 16 aug. 2003 med bandklippning, ballongsläpp, middag och dans. Ett stort och oförglömligt minne. Vår tillfredsställelse med den nya vägen är verkligen stor.

Hundvojen

Vårvintern med skoterturer till "Hundvojen", en koja som byalaget arrenderar 6 km. norr om byn, samt till Östesvattnet m.fl. tjärnar är något som många med anknytning till byn ser fram emot.
Djur och fågelliv är stort och storspovens läte på våren, när första barfläckarna syns, är ljuv musik i våra öron.

Gästfriheten har alltid varit stor och alla hälsas välkomna att besöka oss!