Cykeln är ett fantastiskt färdmedel för alla som söker riktiga naturupplevelser och äventyr. Det är dessutom en väldigt populär sport i Sverige med flera tävlingar i olika grenar. Förutom att det är trevligt att bege sig ut på en cykeltur är det även bra för hälsan.
Det första cykelloppet arrangerades redan på 1860-talet och sporten har växt till sig rejält sedan dess, idag är det till och med en del av olympiska sommarspelen. Där används specialkonstruerade cyklar som klarar av långa sträckor. Några av de populäraste cykeltävlingarna runt om i världen är landsvägscykling och terrängcykling.
Landsvägscykling
Landsvägscykling finns i olika varianter, det finns de tävlingar som körs i långa sträckor under en dag och de som körs som etapplopp. Etapplopp innebär att det körs flera lopp och resultatet från varje sammanställt i slutet. Tävlingarna kan dessutom genomföras som linjelopp och tempolopp. Starten på tävlingen är vad som avgör typen av lopp. Linjelopp innebär att alla som deltar startar samtidigt, den som sedan krossar mållinjen först vinner. Tempolopp innebär att alla deltagare har egna start- och sluttider. Vinnaren avgörs då när alla gått i mål.
Terrängcykling
Terrängcyklingen är en annan populär form av cykling. Den sker oftast med en mountainbike som är speciellt tillverkad för att klara de hårdare terrängerna. Tävlingar som körs på motocrossbanor körs istället med en BMX-cykel.
Cykling som friluftsaktivitet
Allemansrätten gäller för alla som vill vistas i naturen, även dig som cyklar. Det viktiga är dock att du är försiktig och noga väljer var du cyklar för att inte skada marken. Det är i de flesta fallen tillåtet att cykla på vandringsleder och motionsspår, men dubbelkolla alltid ifall det finns andra regler i det område du befinner dig.
Enskilda vägar är tillåtna att cykla på så länge markägaren inte störs av det, till exempel om vägarna skulle finnas nära ägarens hus. Trädgårdar, planteringar och åkrar är däremot förbjudna att cykla på. Det bästa du kan göra är att fråga markägaren om du har lov att cykla i området.
Förutom vanliga cyklar är det även tillåtet att köra permobiler, rullstolar och eldrivna cyklar i naturen. Samma regler gäller dock, marken får ej ta skada. Använder du dig av rullstol, permobil och liknande för du vara extra försiktig. Använd helst leder och vägar så marken inte skadas.